KEHOP 5.2.10_1

Kedvezményezett neve: Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola

Projekt címe: Az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola területén lévő 5. sz. épület, 4. sz. tanulói szállás külső hőszigetelése, nyílászáró cseréje és az épület villamos energia ellátásához szükséges napelemes rendszer telepítése.

Szerződött támogatás összege: 73.439.371,- Ft.

Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalmának bemutatása: Az Adyligeti Rendészeti Szakgimnázium, mint az Adyligeti Rendészeti Szakközépiskola jogutódja elsősorban rendőr tiszthelyettesek képzését végzi, emellett rendészeti továbbképzéseket is tart.

Az oktatásokat kiszolgálja az intézmény terület, mely természetben Remeteszőlős, Nagykovácsi út 3. szám alatt található. Földhivatali nyilvántartás szerint Remeteszőlős hrsz: 0104 külterületi telken.

A terület nagysága 22,9 ha. A tanintézet területén 3 tanulói szállás is található, melyeknek össz befogadó képessége jelenleg 450 fő.

A szállás épületek közül ez épült a legrégebben és energetikai szempontból a legrosszabb állapotban van.

Az épület 1952-ben épült, legutolsó felújítása 2000-ben történt. Hasznos fűtött alapterülete a két szinten összesen 615,6 m2. Az épületnek nincs utcafrontja.

Az épület két szintes, alápincézés nélküli. Lapostetejű, szabadon álló építési módban épült. Az épület szerkezetek az építés korának megfelelőek. Beton sávalap, a lábazati és felmenő falak 38 cm vastag kisméretű téglából falazottak. A zárófödém előre gyártott GM és FF vasbeton gerendák közötti téglabetétes födém. A tetőszigetelés 4 rétegű bitumenes vízszigeteléssel ellátott alatta aljzat beton és salak feltöltés helyezkedik el. A külső nyílászáró szerkezetek nagy része 2000-ben került beépítésre, melyek 52 mm vastag fa keretszerkezettel és 4-12-4 mm-es levegővel töltött egyszerű hőszigetelő üveggel szereltek, melyek állapota nagyon rossz. Emellett az épület lépcsőházában a bevilágítást egy nagyméretű üvegtégla fal biztosítja. A bejárati ajtó 2016. januárjában került cserére, melynél 6 kamrás műanyag profilú, low-e bevonatos hőszigetelő üvegezéssel szerelt szerkezet lett beépítve (u=1,00 W/m2K).

Az épület fűtését és HMV rendszerét a Központi kazánház épületébe telepített kazánok látják el egy felül vezetett távfűtő vezetéken keresztül, mely az 5. számú épületen kívül még két másik épületet is kiszolgál.

Az épületben 59 fő elszállásolására van lehetőség, emellett a szállás funkcióhoz szükséges WC-ket, fürdőket és egy teakonyha mellett még egy irodát, raktárt és egy szerver szobát is magában foglal.

A jelenlegi állapot szerint készült hiteles energetikai tanúsítvány az épületet JJ kiemelkedően rossz energetikai besorolásba számítja.

Az épület teljes energetikai felújításához a pályázatunkban leírt teljes külső burkon történő hőszigetelésen és a megújuló energiát felhasználó napelem telepen kívül a fűtési és HMV rendszer felújítását is el kellett végezni, melyre a pályázati kiírás nem adott forrást. Erre a Belügyminisztérium Energiaracionalizálási pályázatán nyertünk el támogatást.

A külső hőszigetelés keretén belül a külső nyílászárók cseréjénél új 6 kamrás műanyag ablakok kerülnek beépítésre, már 4-16-4 mm vastag, low-e bevonatú, argon gázzal töltött hőszigetelő üvegezéssel. Ilyen szerkezet kerül beépítésre a lépcsőházban lévő üvegtégla fal helyére is.

A záró födémnél a jelenlegi szerkezetre 22 cm vtg lépésálló expandált polisztirol anyagú hőszigetelés készül, melyre modifikált öntapadós bitumenes vastaglemezből és palazúzalékos modifikált záró lemezből készül a vízszigetelés a megfelelő bádogos szerkezetekkel.

A külső falak 18 cm vastag utólagos hőszigetelő rendszert kapnak szintén polisztirol termékrendszerrel, az előírt felégést megakadályozó ásványgyapot csíkokat a homlokzati hőszigetelésnél el kell helyezni, a menekülési útvonalak füstmentesítését biztosító közlekedők nyílászáróin elhelyezett elektromos, automatikus szellőztető rendszerrel együtt.

Az épület lábazati falának hőszigetelését 16-12 cm vtg polisztirolhabbal kell megoldani a tervekben előírt mélységig.

A földszinti padló hőszigetelését az energetikus nem írta elő, mert az aránytalanul nagy költség mellett minimális hozadékkal járna.

A tervezett hőszigetelési eljárások megvalósulása esetén az energetikai besorolás HH gyenge besorolást kapja.

Az épületben lévő szerver szobában lévő berendezések a beruházás alatt javításra, esetleges cserére szorulnak, mellyel az energia felhasználás is csökken.

A projekt másik részeként egy megújuló energiát felhasználó napelemes háztartási méretű kiserőmű létesül. A tervezett rendszer 192 db 260 Wp teljesítményű napelemből, 2 db 25 kVA teljesítményű inverterből áll, kapacitása 50kVA, mely az épület energia igényét majdnem teljesen lefedi.

A napelemes kiserőmű statikai, kivitelezési és karbantartási okok miatt nem az épület tetején kapott helyett, hanem ugyanazon a telken egy sík, jó benapozású területen, mely az intézmény elektromos hálózatához való kapcsolódási ponthoz is közel található.

Itt az elemek 6 db 25 °-os emelkedésű napelem asztalra lesznek elhelyezve. A tervezett terület bekerített.

A tervezett napelemes rendszert is figyelembe véve az épület energetikai besorolása CC korszerű kategóriába esik.

Tekintettel arra, hogy más források igénybevételével kivitelezésre került a fűtés és HMV rendszer felújítása, beruházás, így az épület energetikai besorolása az AA kategóriába esik.

A projekt befejezési dátuma: 2017.12.20.

Projekt azonosító száma: KEHOP 5.2.10-16-2016-00107

KEHOP 5.2.10-16-2016-00107 korábbi bejegyzések a pályázattal kapcsolatban